Orgaandonatie of het ter beschikking stellen aan de wetenschap

Na uw overlijden kunt u ervoor kiezen uw lichaam te schenken aan de wetenschap. Het anatomisch instituut van een universiteit naar keuze kunt u hiervoor benaderen. Belangrijk om te weten is dat wanneer uw lichaam gebruikt zal gaan worden voor wetenschappelijk onderzoek, u geen orgaandonor kunt zijn.

Anatomisch instituut

Wanneer u uw lichaam beschikbaar wilt stellen, dient u zelf toestemming te geven aan een anatomisch instituut. Het instituut zal u vragen om een handgeschreven verklaring (codicil) te maken waarin staat beschreven dat u uw lichaam na uw overlijden aan de wetenschap afstaat. Het codicil dient door u ondertekent te worden en zal tevens een datum moeten vermelden. Uw codicil zal bewaard worden op het anatomisch instituut en zowel u, als uw huisarts, ontvangen een kopie.

Na overlijden staat u uw hele lichaam af aan de wetenschap wat betekent dat het anatomisch instituut uw lichaam niet teruggeeft aan uw nabestaanden. Het instituut zal uw lichaam gebruiken voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Studenten leren hierdoor veel over de bouw van het menselijk lichaam. Tevens zijn er lichamen nodig voor medisch specialisten om nieuwe operatietechnieken te ontwikkelen.

Het telefoonnummer van een anatomisch instituut bij u in de buurt vindt u op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). 

Orgaandonatie

Wanneer u zich registreert als orgaandonor kunt u uw lichaam niet afstaan voor wetenschappelijk onderzoek. Met een registratie als orgaandonor geeft u aan dat, na uw dood artsen uw organen of weefsel mogen gebruiken voor transplantatie. Na de orgaan- of weefseldonatie zal uw lichaam weer terugkomen bij de familie. Het kan voorkomen dat een orgaan of weefsel na donatie toch niet geschikt blijkt voor transplantatie, in dit geval mag het alleen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek over transplantatie.

Mocht u dit niet wensen dan kunt u hier bezwaar tegen aantekenen met het formulier ‘Bezwaar tegen wetenschappelijk onderzoek’. Het formulier kunt u aanvragen via de Informatielijn Donorvoorlichting van de NTS.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.transplantatiestichting.nl

Begraven in Apeldoorn

Begraven in Apeldoorn

De regio Apeldoorn biedt u een keuze uit diverse prachtige gemeentelijke begraafplaatsen, een natuurbegraafplaats en diverse kerkelijke begraafplaatsen.

lees meer

Heeft u een uitvaartcodicil?

Heeft u een uitvaartcodicil?

Wat zijn uw wensen of die van uw dierbare? Het geeft rust wanneer u uw wensen en alle (financiële) aspecten vastlegt in een uitvaartcodicil.

lees meer

Kwaliteitskeurmerk

Kwaliteitskeurmerk

Rouwcentrum Rouwenhorst biedt de hoogste kwaliteit in uitvaartzorg en voldoet aan alle kwaliteitskeurmerken voor uitvaartondernemers.

lees meer

Copyright 2021 - Rouwcentrum Rouwenhorst